NOVE DRAMSKE PISAVE NA FESTIVALU VZKRIK: SLOVENSKA DRAMATIKA BOGATEJŠA ZA SEDEM NOVIH IZVIRNIH BESEDIL

Ljubljana, marec 2019 – Med 21. in 24. 3. 2019 bo v Ljubljani potekal že 3. Festival dramske pisave Vzkrik, ki v obliki dramskih uprizoritev prinaša sedem novih in svežih celovečernih slovenskih dramskih besedil, nastalih v sklopu štirinajstih delavnic dramskega pisanja pod mentorskim vodstvom Simone Semenič, Milana Markovića Matthisa in Erica Deana Scotta.

Ne letošnjih delavnicah so ustvarjaliKaja Blazinšek (Kratka dramska prilika o bonbonih),   Mitja Lovše (Čakalnica), Varja Hrvatin (Vse se je začelo z golažem iz zajčkov), Jernej Potočan (Žalostinke), Jožica Grum (Skupni imenovalec), Matjaž in Vida Voglar (Trupla) in Neja Repe (Bog sedmega dne), njihova besedilapa so za bralno uprizoritev pripravili in jih bodo predstavili profesionalni dramski režiserji in igralci ter študentje igre oziroma režije.

Za dramsko pisanje v našem kulturnem prostoru očitno vlada precejšnje zanimanje, saj se vsako leto na delavnice pisanja z že zasnovanimi besedili prijavi okoli 35 piscev, po izboru mentorice Simone Semenič jih je letos v projektu sodelovalo štirinajst. Sedem od njih se jih je od aprila v lanskem letu prebilo skozi zahtevni ustvarjalni proces in se bodo s svojimi besedili predstavili na zaključnem festivalu.

Na festivalu, ki ga organizirajo Društvo KUD Krik, Javni sklad za kulturne dejavnosti in Slovensko mladinsko gledališče, s pomočjo partnerjev projekta, Trubarjeve hiše literature, Zavoda Maska, Mestne občine Ljubljana in Tedna slovenske drame, bo predstavitev besedil podprla okrogla miza z naslovom Sodobna dramska pisava in uprizarjanje, na kateri bodo sodelovali režiserka Nina Ramšak, dramaturg Rok Andres, novinarka in kritičarka Ivana Zajc in  dramaturginja Petra Pogorevc. Skupaj z moderatorko, dramaturginjo  Varjo Hrvatin, bodo poskušali  osvetliti bistvo sodobne dramske pisave in njene umeščenosti v gledališki prostor.

Namen delavnic dramskega pisanja, ki se zaključijo s festivalom Vzkrik, je vzpodbujanje mladih, pa tudi starejših neuveljavljenih piscev k ustvarjanju novih besedil, ki z bralno uprizoritvijo na odru dobijo priložnost, da se predstavijo strokovni in širši javnosti. Sodelovanje z igralci in režiserji pri postavitvi besedila pa je za mnoge avtorje prva in zato toliko bolj dragocena izkušnja.

Dramska besedila, ki bodo predstavljena na festivalu, so žanrsko zelo raznolika, lahko pa med branjem zaznamo rdečo nit, ki se vije skozi vsa. Kot pravi mentorica Simona Semenič, iz vseh besedil veje osamljenost, kar gotovo odraža stanje duha v današnji družbi.

Udeleženci delavnic se v procesu pisanja dvakrat mesečno srečajo z enim od mentorjev, s katerimi skozi pogovor, praktične vaje pisanja in uprizarjanje ustvarijo končno besedilo. Delavnice in festival Vzkrik je edini projekt v Sloveniji, ki se načrtno ukvarja z izobraževanjem, ustvarjanjem in produkcijo novih dramskih besedil. Sodelujejo lahko šolani in nešolani pisci vseh starosti. Čeprav povečini sodelujejo mlajši, povejmo, da so med letošnjimi udeleženci trije starejši od 30 let, najstarejši jih šteje kar 61. Za pisanje torej ni nikoli prepozno.

Pred pričetkom festivala organizatorji vabijo na novinarsko konferenco, ki bo v torek, 19. 03. 2019, ob 10.00 na Novi pošti v Slovenskem mladinskem gledališču.