Delavnica 2019

Napovedujemo!

CELOLETNA DELAVNICA DRAMSKEGA PISANJA

(LJUBLJANA, Trubarjeva hiša literature, marec 2019 – marec 2020)

Vabljeni, da se udeležite Delavnice dramskega pisanja Vzkrik IV, ki bo potekala od marca 2019 do marca 2020, v Trubarjevi hiši literature (Ljubljana). Mentorji bodo dramatičarka Simona Semenič, režiser Mare Bulc ter dramaturginja in performerka Ana Duša.

Cilj delavnic je ustvariti celovečerne drame, ki bodo svoje bralne uprizoritve doživele marca 2020 na četrtem Festivalu dramske pisave Vzkrik.

S prijavo pošljite do 1 (eno) stran razdelanega sinopsisa (lahko je manj kot 1 stran) in točno 3 (tri) strani napisanega dramskega prizora. Prosimo, da navodila upoštevate in pošljete točno število strani, ne več, ne manj, sicer bomo vašo prijavo šteli za neveljavno. Prijave pošljite do vključno 1. aprila 2019 na elektronski naslov: delavnica.vzkrik@gmail.com.

Udeležence bo na podlagi prispelih besedil izbrala mentorica Simona Semenič.

Obvezna je prisotnost na vseh delavnicah, prijavljajo naj se samo zainteresirani, ki bodo hodili na vse razpisane termine. Pričakujte domače naloge. Delavnice bodo potekale od 10. do 18. ure z izjemo dveh popoldanskih terminov, ki sta označena na urniku.

URNIK DELAVNICE:
April: 20. 4. in 21. 4. (Mare Bulc) ter 24. 4. (od 15. do 18. ure, Simona Semenič)
Maj: 15. 5. (od 15. do 18. ure) in 25. 5. (Simona Semenič)
Junij: 8. 6. (Simona Semenič)
September: 14. 9. in 15. 9. (Mare Bulc)
Oktober: 12. 10. (Ana Duša)
November in december: zaključni večer delavnic dramskega pisanja v Trubarjevi hiši literature, možno se bo udeležiti dodatnih terminov s Simono Semenič na Dramski platformi
Januar 2020: dodatni termin s Simono Semenič
Marec 2020: četrti Festival dramske pisave Vzkrik 2020

Modul: SIMONA SEMENIČ

Preko srečevanj v skupini, skupnim branjem in skupnim komentiranjem, bodo avtorji besedil stopili v neposredno izkušnjo branja in razmišljanja o različnih dramskih pisavah. Preko metode brainstorminga bodo udeleženci oplajali drug drugega in razvijali svoje prizore v zaključeno celoto.

Modul: MARE BULC

Z režiserjem Maretom Bulcem se bodo avtorji srečali s pisanjem v praksi. Napisane prizore bodo postavljali v prostor ter raziskovali in opozarjali na razlike med napisanim materialom in odrsko postavitvijo.

Modul: ANA DUŠA

Jezikovna specifika dramskih literarnih zvrsti je premi govor, ki navadno tvori večino besedila. Na delavnici bomo skozi analizo likov poskušali za vsakega najti osebni jezik, skozi njihov preplet pa še ritem in melodijo celotnega besedila.

O mentorjih

Simona Semenič je dobitnica treh Grumovih nagrad in nagrade Prešernovega sklada ter največkrat uprizarjana slovenska dramatičarka. Od prve drame do danes je napisala preko 20 dramskih besedil, vodila iniciativo Preglej, v okviru katere je organizirala delavnice dramskega pisanja, in festival Preglej na glas!, kjer so se predstavljali nepoznani mladi dramatiki. Delavnico Vzkrik bo vodila že četrto leto, hkrati pa vodi tudi Dramsko platformo, ki poteka enkrat mesečno.

Mare Bulc je gledališki režiser. Ustvarja tudi kot igralec, pisec dram in dramatizacij ter intermedijski umetnik. Njegovo delo je bilo predstavljeno doma, v Evropi in ZDA. Pogosto režira besedila sodobnikov (Čefurji raus!, Most na krvi, Semenič in Bulc na prodaj …)

Ana Duša je dramaturginja, pripovedovalka, besedilopiska in pedagoginja.  Z dramaturgijo ter pisanjem gledaliških besedil in besedil songov se je začela resno ukvarjati leta 2016, pred tem je bil njen oder predvsem pripovedovalski.